Jump to content

Pro1X, Terrible GPS signal


Recommended Posts

Despite calibrating in Google maps my GPS signal is terrible. Location is 77 minutes or off date despite being in a field with good phone signal. I keep getting "GPS signal lost". When using Android Auto.

 

It is now placing me a few miles away on the wrong side of the Thames!

 

High accuracy is enabled in settings.

 

Any other tips or is this combined with poor phone signal a sign I have a dud phone?

  • Haha 1
  • Sad 2
Link to post
Share on other sites

Assuming it is not some software interfering with the functionality, my guess would be the connection to the antenna.
So first guess would be a factory reset, and if the bug is still there, you would need to contact FxTec.

Link to post
Share on other sites

On my first days with the Pro1X I suddenly had a massive problem with GPX, too. (I suspect that was before GPS had properly initialised itself; perhaps no Assisted GPS data was loaded yet, but that's me stabbing around in the dark.) I'm using an app named Locus for hiking. When I switched it to satellites view, there were some two dozens of satellites in view but all showed up red even though I was outside and a lot should have been in sight. It took some time, but in the end the phone started to find the satellites. Until then, it had been using mobile/WiFi data to approximate the location which left me with a 'precision' of a kilometer or so, too.

Since it began to see the satellites after I had that issue, GPS never failed me again; still, it is less precise than it used to be on the Pro1. When I track my hikes they often look like I was drunk😉 

Edited by Rob. S.
  • Thanks 1
  • Haha 1
Link to post
Share on other sites

Is it the same with and without using Android Auto?

I never had a car with Android Auto (my current car, which also is the newest I ever had, is 20 years old), so I have no own experience there, but I seem to remember that the Pro1 always had some connectivity issues with it, albeit that used to be more of a Bluetooth thing.

I can add another bit regarding GPS precision on the Pro1 X, though, after noticing that, when hiking, straight paths are often recorded as serpentine lines. While I have found Google Maps to be working just as well as it used to work with the Pro1, I find GPS localisation in 'Here WeGo' (formerly HERE Maps) to be erratic to the point of being unusable. In densely populated areas the position marker keeps jumping between parallel streets every few minutes, each jump triggering a time-consuming recalculation. I have not used 'Here' before so I cannot compare to the Pro1 (oh, I just realise that I could try it with the Pro1 I still have...), but I don't think this behaviour is normal for 'Here', which I think it has quite a good reputation for its core functionality despite its Play Store score having dropped to a sorry 2.5 after the recent complete revamp of the whole app.

 

Edited by Rob. S.
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

In Android Auto at one point I was getting "GPS Signal lost" every 20s or so.

I've discovered that not only is my phone not receiving calls, it's not registering on the network so that attempts to call or text me fail. This is with a brand new SIM.

 

Something is up and I need a fix or else I need a new phone.

  • Sad 1
Link to post
Share on other sites

Tried a factory reset. Contacted Fxtec a month ago and still no response. Emailed again 2 days ago asking for help or a refund as it turns out my phone isn't even connected to the phone network - when my wife calls it just says the phone is not connected.

 

I realise that this isn't related to GPS but combined with my network and Bluetooth problems I suspect something is faulty.  Only response has been "we are aware of some connection issues" which is no good to me if I can't use a phone I paid a small fortune for and waited years to get.

 

As I said earlier I tried a factory reset and nothing changed.

Edited by phoebus2000
Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, phoebus2000 said:

Tried a factory reset. Contacted Fxtec a month ago and still no response. Emailed again 2 days ago asking for help or a refund as it turns out my phone isn't even connected to the phone network - when my wife calls it just says the phone is not connected.

 

I realise that this isn't related to GPS but combined with my network and Bluetooth problems I suspect something is faulty.  Only response has been "we are aware of some connection issues" which is no good to me if I can't use a phone I paid a small fortune for and waited years to get.

 

As I said earlier I tried a factory reset and nothing changed.

It seems to be a common problem with Pro1X which I hope can be fixed by a software update later - maybe that is also the reason you have not received a reply yet... a potential firmware upgrade may fix the problem but they may not know when it is expected or if it can be really solved by a firmware upgrade...

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
  • EskeRahn changed the title to Pro1X, Terrible GPS signal

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms